Sunday, 27 July 2014

Resipi Murtabak Maggi

Memandangkan hari ni hari last Ramadhan (InshaAllah), mungkin kita dah tak tahu nak makan/buat kuih apa kan untuk berbuka?

Apa kata kalau cuba resipi murtabak maggi..
Mungkin ada yang pernah cuba & buat,mungkin ada yang belum.

Ni ada resipi murtabak maggi yang mudah dan ringkas.

Bahan-bahan :


  1. Maggi kari ( maggi perisa lain boleh digunakan,tapi tak pernah cuba lagi.jadi tak tahu rasanya macam mana)
  2. Telur (Telur guna lebih sebiji dari pek maggi.Misalnya,kalau maggi kita guna 2 bungkus,maka telur guna 3 biji)
Alatan memasak :


  1. Air (untuk rebusan)
  2. Periuk ( kalau ada periuk/pemanggang ajaib,lagi elok digunakan)
  3. Bekas(untuk campurkan semua bahan)
  4. Penapis/tos (untuk tos maggi yang direbus)

Cara-cara:

  1. Rebuskan maggi ( rebus macam kita nak makan maggi kuah)
  2. Lepas rebus,toskan maggi.Biarkan ia sejuk sekejap.
  3. Masukkan perencah maggi dan telur ke dalam maggi.Gaul sehingga rata.
  4. Panaskan minyak (minyak jangan terlalu banyak,ala kadar macam nak goreng telur sudahla)
  5. Masukkan adunan maggi tersebut.(Ikut selera masing-masing sama ada mahu masukkan kesemua adunan atau sedikit demi sedikit)
  6. Goreng hingga keperangan.
  7. Selepas siap digoreng, potong murtabak maggi mengikut citarasa masing-masing.
  8. Siap dihidang.
    Murtabak maggi paling sedap dimakan time panas-panas.Terbaik !

No comments:

Post a Comment